20
Φεβ.
09

Με Στρέλλα και κορδέλλα

 

090131-strella_2-1202

Για μία ακόμη φορά η δικαίωση του διαφορετικού (σινεμά – και όχι μόνο) έρχεται απέξω, συγκεκριμένα από το Βερολίνο. Μετά το-(ν)  υπέροχο «Milk», περιμένω τον Κούτρα πώς και πώς. Γιατί, ΝΑΙ, υπάρχει και αυτή η Ελλάδα, και όχι μόνο η Ελλάδα του ΕΚΚ και του γερο-Τεό:

«Η “Στρέλλα” του Πάνου Κούτρα στη Μπερλινάλε

 Τρανσέξουαλ με ελληνικά χρώματα αυτή την εβδομάδα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Στο αξιόλογο τμήμα “Πανόραμα” έγινε η πρώτη προβολή της “Στρέλλας” του Πάνου Κούτρα.

 

Πρόκειται για την πρώτη από τις συνολικά 3 ελληνικές παραγωγές που προβάλλονται στο Βερολίνο. Οι άλλες δύο που θα προβληθούν  εκτός συναγωνισμού  στο επίσημο πρόγραμμα είναι «Η σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και «Ο Παράδεισος είναι στη Δύση» του Κώστα Γαβρά, με την οποία κλείνει και επίσημα το Φεστιβάλ το Σάββατο.

 

Π. Κούτρας: «Υπάρχει μία μικροαστική αντίληψη»

 

Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα μετά το τέλος της ταινίας του Πάνου Κούτρα. Ο σκηνοθέτης ανεβαίνει στη σκηνή συνοδευόμενος από 15 συνεργάτες του, που είχαν έρθει στο Βερολίνο. Ο Πάνος Κούτρας είπε αναφερόμενος στη φιλοσοφία της ταινίας του: “Στην Ελλάδα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια μια παγιωμένη κατάσταση, υπάρχει ένας συντηρητισμός που είναι συνδυασμένος με την εκκλησία, υπάρχει μια μικροαστική αντίληψη στην κοινωνία, η οποία είναι ξεπερασμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπάρχει και μια εξουσία που πιέζει και καταπιέζει τις καινούργιες δυνάμεις και ιδέες που είναι κοντά στην Ευρώπη.”

 

Στη συζήτηση με το κοινό ένας θεατής θέτει την ερώτηση, εάν η “Στρέλλα” ανήκει στο είδος του queer cinema, δηλαδή ενός κινηματογράφου που ασχολείται με το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Ενώ ο Πάνος Κούτρας απάντησε καταφατικά, ο Γιάννης Κοκκιασμένος, ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας και δεδηλωμένος ετεροφυλόφιλος, επέμενε πως δεν πρόκειται για queer film, αλλά για μια τρυφερή ταινία. «Ναι, άλλα και τα queer film μπορεί να είναι τρυφερά», απάντησε ο σκηνοθέτης. Δίκιο έχει μάλλον ο Πάνος Κούτρας

 

Η ιστορία της ταινίας

 

Ένας 48χρονος βαρυποινίτης, τον οποίο υποδύεται ο Γιάννης Κοκκιασμένος αποφυλακίζεται ύστερα από μια δεκαπενταετία εγκλεισμού για φόνο. Το πρώτο ελεύθερο βράδυ του σε ένα φτηνό ξενοδοχείο της Ομόνοιας γνωρίζει και ερωτεύεται μια νεαρή τρανσέξουαλ πόρνη, τη Στρέλλα. Στην προκειμένη περίπτωση την υποδύεται μια πραγματική τρανσέξουαλ, η Μίνα Ορφανού, που δεν είναι ηθοποιός.

 

Ίσως αρκετοί να έχουν ακούσει παρόμοιες ιστορίες. Ο Πάνος Κούτρας όμως πάει πιο πέρα. Το παρελθόν, το οποίο ο πρώην βαρυποινίτης νόμιζε πως είχε ξεπεράσει, ξανάρχεται στη ζωή του και μάλιστα σε σχέση με τη Στρέλλα. Η υπόθεση εξελίσσεται σε έναν μοντέρνο μύθο του Οιδίποδα, αλλά με αίσιο τέλος και όχι όπως στην αρχαιότητα με τραγικό.

 

Συνέχεια του «Επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά»;

 

Η «Στρέλλα» είναι αναμφίβολα μία συνέχεια της τελευταίας ταινίας του Πάνου Κούτρα, της διανθισμένης με γκέι χιούμορ, σουρεαλιστικής (επιστημονικής φαντασίας) κωμωδίας, «Επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά».

 

Στη «Στρέλλα» η γλώσσα των πρωταγωνιστών είναι η αργκό του χώρου, ενώ εκφράζεται με τη συνήθη υπερβολή, τόσο λεκτικά όσο και σωματικά και δεν λείπουν ως παρεμβολές κινούμενα σχέδια.

Ορισμένες φορές η «Στρέλλα» θυμίζει b-movie, ανάλογη των σουρεαλιστικών ταινιών σεξ του Αμερικανού σκηνοθέτη Ρας Μάιερ που σήμερα είναι κάλτ.

 

Ο διευθυντής του Πανοράματος της Μπερλινάλε, ο Βίλαντ Σπεκ, έμεινε πάντως κατενθουσιασμένος με τη «Στρέλλα»: «Μιας και η ταινία είναι ελληνική είναι λογικό να την αντιμετωπίσει κανείς ως μια τραγωδία. Και πράγματι έχει τέτοια στοιχεία. Ο τρόπος όμως με τον οποίο τα παρουσιάζει ο Κούτρας είναι κάτι το πολύ σύγχρονο. Εκεί που νομίζεις ότι η τραγική ιστορία η οποία διαδραματίζεται θα έχει ένα φοβερό τέλος, ο Κούτρας δίνει μια σύγχρονη λύση που ξεπηδά από την φιλοσοφία της σύγχρονης Ευρώπης – την αποκαλούμενη οικογένεια κατ΄ επιλογή, που είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα κοινωνικής χειραφέτησης των τελευταίων δεκαετιών. Για μένα προσωπικά είναι μεγαλειώδες ότι η ‘Στρέλλα“ επέλεξε αυτόν το δρόμο».

 

Ο Πάνος Κούτρας γύρισε τη «Στρέλλα» με χρήματα της οικογένειάς του και φίλων του. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπου υπέβαλε το σενάριό του δύο φορές, δεν το ενέκρινε.

Όπως όμως πληροφορηθήκαμε αυτή η πόρτα δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς το Κέντρο δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης ταινιών που έχουν ήδη γυριστεί…»

 Παναγιώτης Κουπαράνης

 

 «Η «Στρέλλα» ξετρέλανε την Μπερλινάλε
Η τολμηρή ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα καθήλωσε το βερολινέζικο κοινό

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

 

Κανείς δεν το περίμενε, αλλά έγινε. Ενας έλληνας σκηνοθέτης κάτω των 30, το όνομα του οποίου δεν φέρει ούτε στην Ελλάδα τη βαρύτητα ενός Κώστα Γαβρά ή ενός Θόδωρου Αγγελόπουλου, κατάφερε να γίνει θέμα σε ένα φεστιβάλ χωρίς πολλά «θέματα». Το όνομά του, Πάνος Χ.Κούτρας.

Με την τρίτη ταινία του, τη «Στρέλλα», ο Κούτρας καθήλωσε τους θεατές της CΙΝΕΜΑΧΧ 7 προχθές το βράδυ στο Βερολίνο. Η ταινία προβλήθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα του Πανοράματος και όχι απλώς άρεσε, αλλά ενθουσίασε. Καταχειροκροτήθηκε και όλα δείχνουν ότι θα δει πολλές πόρτες να ανοίγονται μπροστά της, αφού την εκμετάλλευσή της στο εξωτερικό έχει αναλάβει η films distribution, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει τη διανομή της στη Γαλλία. Στρέλλα είναι το όνομα μιας « και πολύ τζαζ » transsexual, όπως ακούμε την ίδια να λέει (την υποδύεται η πραγματική transsexual Μίνα Ορφανού). Η σχέση που αναπτύσσει με έναν αποφυλακισμένο για φόνο (Γιάννης Κοκιασμένος) αποτελεί το μεδούλι της ταινίας. Ο Κούτρας μπήγει το μαχαίρι στο κόκαλο αλλά ξέρει ακριβώς τι θέλει να πει. Και έχει χιούμορ, χωρίς ποτέ να ξεφτιλίζει το θέμα του.

« Είναι μια ταινία από την Ελλάδα, εντελώς ανεξάρτητη και ομοφυλόφιλη » είπε ο σκηνοθέτης στην παρουσίασή της. « Και δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια των δικών μου » συμπλήρωσε ευχαριστώντας όλους όσοι υποστήριξαν το όραμά του. Ανάμεσά τους όμως δεν ανήκε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αφού το σενάριο του Κούτρα απορρίφθηκε δύο φορές από την επιτροπή κρίσης. Το ΕΚΚ ξέρει να χρηματοδοτεί ταινίες που δεν αφορούν κανέναν αλλά δεν έχει την ικανότητα να ρισκάρει κοιτάζοντας λίγο παραπέρα, να ψυλλιαστεί τις προοπτικές μιας ταινίας που μπορεί να μη φέρει βαρύτητα υπογραφής. Οι επαφές του Κούτρα με τους Γάλλους, που υποστήριξαν τη «Στρέλλα», είχαν φανεί άλλωστε από την αμέσως προηγούμενη ταινία του, την «Αληθινή ζωή», μια γαλλοελληνική συμπαραγωγή με πρωταγωνίστρια την Αννα Μουγκλαλίς. Το αποτέλεσμα; Ο Κούτρας επιλέγεται για συμμετοχή σε μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές διοργανώσεις της Ευρώπης και οι εκπρόσωποι του Κέντρου εμφανίζονται σαν φτωχοί συγγενείς (ή μάλλον σαν βρεγμένες γάτες) στην προβολή του Βερολίνου…»

080826-koutras-120

 

«Η πλοκή

Με πλοκή και απρόοπτα, βαθιά ρομαντική και κοινωνικά προκλητική, με μια αναπάντεχη σεναριακή ανατροπή που φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό, η ταινία φέρει ατόφια την πρόθεση του σκηνοθέτη ν’ αφηγηθεί «την ιστορία αυτής της σχέσης, σαν μια ιστορία απλή κι αληθινή που συμβαίνει παράλληλα με αυτές τις ιστορίες που ζούμε εμείς. Είναι δύο μόνοι άνθρωποι που ψάχνουν την ταυτότητά τους μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο που τους εκτοπίζει».

Επί έναν ολόκληρο χρόνο ο Πάνος Κούτρας έκανε οντισιόν, γυρνούσε σε μπαρ και στέκια, ανεβοκατέβαινε στη μεγάλη λεωφόρο -τη Συγγρού- μέχρι να βρει την πρωταγωνίστριά του, μια αληθινή τρανσέξουαλ. «Οταν συνάντησα τη Μίνα, κατάλαβα ότι αυτή ήταν», λέει κι εξηγεί για την κινηματογραφική ηρωίδα του: «Είναι μια 25χρονη πόρνη τρανσέξουαλ, που έχει έρθει από το χωριό της και ζει στην Αθήνα. Είναι δυναμική και αγωνίζεται καθημερινά για την ταυτότητά της, για το φύλο που έχει επιλέξει. Για να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της μπαίνει σε μια επικίνδυνη πορεία στη ζωή… Είναι μια ιστορία που είχα σκεφτεί πολύ παλιά και τώρα ήρθε η ώρα να την κάνω», σημειώνει και προσθέτει: «Γνώρισα αρκετές τρανς στη ζωή μου, είναι μέσα στην κουλτούρα μου, αλλά η ιστορία είναι ακραιφνώς φανταστική και δεν βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Οταν γράφαμε το σενάριο με τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη, μερικές φορές γελούσαμε και σκεφτόμασταν ότι συχνά στη ζωή συμβαίνουν πολύ πιο απίθανα πράγματα από αυτά που περιγράφεις…».»

 

info


Σκηνοθεσία: Πάνος
Κούτρας
Σενάριο: Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Παραγωγή: Πάνος Χ.
Κούτρας – Συμπαραγωγός:
Ελένη Κοσσυφίδου
Παίζουν: Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνα Ορφανού, Μπέτυ Βακαλίδου, Μίνως Θεοχάρης, Αργύρης Καββίδας
Φωτογραφία: Ολυμπία
Μυτιληναί
ου
Μοντάζ: Γιάννης
Χαλκιαδάκης
Μουσική: Μιχάλης Δέλτα
Σκηνικά: Πηνελόπη Βαλτή
Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Ηχος: Πάνος Τζελέκης
Εγχρωμο, 35mm, Διάρκεια 111′

Advertisements

2 Responses to “Με Στρέλλα και κορδέλλα”


  1. 21/02/2009 στο 07:44

    Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που γράφω σχόλιο σε αυτό το ιστολόγιο!!!
    Καιρός ήταν. Καλή συνέχεια με όλη μου την καρδιά. Επί της ουσιάς, θα σχολιάσω όταν δω την ταινία.
    Keep posting…

  2. 21/02/2009 στο 18:54

    Κι εγώ! Άντε θα τα λέμε κι από δω. μερσί


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: