25
Ιον.
08

Straight to the point

Είχα μείνει με μία ανάμικτη γλυκόπικρη γεύση στο στόμα, ανακαλύπτοντας πριν λίγο καιρό σε βίντεο τρεις παλιότερες δουλειές (Enter Achilles, The cost of living και Strange Fish – αποσπάσματα με αυτή τη σειρά πιο κάτω) της ομάδας σωματικού θεάτρου DV8 (Dance and Video 8). Από τη μια, χαιρόμουν βαθιά με τη συγκίνηση και την αισθητική απόλαυση που είχα δοκιμάσει, την ίδια στιγμή όμως με έβαλε σε συννεφιασμένες σκέψεις το γεγονός ότι αυτό το υλικό παραμένει άγνωστο στο ελληνικό κοινό, όχι όμως και στους έλληνες δημιουργούς (εμφανέστατες επιρροές/ομοιότητες σε «πρωτοποριακές» εγχώριες παραγωγές, όπως το 2).  

Ψυχή της διαπολιτισμικής ομάδας που ξεκίνησε το ’86 είναι ο αυστραλός Lloyd Newson, που με background ψυχολογίας και κοινωνικού λειτουργού πέρασε στον χορό. Η ομάδα διαπραγματεύεται κοινωνικά και πολιτικά θέματα, όπως η ταυτότητα του φύλου, η αναπηρία, η θρησκεία, η δυναμική μεταξύ ατόμου-ομάδας και η διαφορετικότητα, με έναν πρωτόγνωρο καλλιτεχνικό τρόπο και χωρίς να δίνει την παραμικρή αίσθηση «στρατευμένης» τέχνης: χρήση φυσικών χώρων και προφορικού λόγου, οικονομία μέσων, δυνατές εικόνες και χιούμορ, προσπαθώντας να πειραματιστεί με ένα νέο νόημα στην κίνηση του σώματος και τις χορευτικές φόρμες.

Η νέα δουλειά της «To be straight with you»  ασχολείται με τη σεξουαλικότητα και τη θρησκεία, με αφορμή την ανελευθερία και τον φόβο που υπάρχει ακόμα για τους ομοφυλόφιλους σε πολλές χώρες, και δη του «προηγμένου» κόσμου, λόγω της ένταξής τους σε εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες. Βασίστηκε σε πρωτογενές προφορικό υλικό από συνεντεύξεις ανθρώπων στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αγγλικανικής εκκλησίας, αλλά και απλών ανθρώπων. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να το δούμε από κοντά.

Είναι τελικά τόσο σχετικοποιήσιμο και εφήμερο το «νέο», το «πειραματικό» και το «πρωτοπόρο» στην τέχνη, γι’αυτό ας έχουμε αυτιά και μάτια ανοιχτά και κεραίες στραμμένες προς τα έξω (και δεν εννοώ μόνο γεωγραφικά), για να το επικαιροποιούμε και αναπροσδιορίζουμε συνεχώς.

Advertisements

0 Responses to “Straight to the point”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: